Mondhygiënisten Tandheelkundig Centrum Arnhem Noord

Een mondhygiënist is een HBO-niveau opgeleide paramedicus werkzaam binnen de tandheelkundige gezondheidszorg. De titel mondhygiënist is een beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist. Mondhygiënisten die de vierjarige opleiding gevolgd hebben zijn bevoegd om cariës behandelingen te verrichten.

Klik hier voor het bekijken van folderteksten van Ivoren Kruis over mondgezondheid.

De werkzaamheden zijn divers, maar zijn voornamelijk gericht op het voorkomen van problemen in de mond zoals tandvleesontsteking, gaatjes en erosie. Ook worden bestaande tandvleesproblemen door de mondhygiëniste behandelt. In onze praktijk werken 2 mondhygiënistes die zich ook bezighouden met kindertandheelkunde.

Wanneer is het raadzaam om naar de mondhygiëniste te gaan?

 • u heeft last van bloedend tandvlees.
 • u heeft teruggetrokken tandvlees.
 • u heeft tandsteen.
 • u wilt advies over het reinigen van de mond.
 • u heeft het idee dat uw tanden en/of kiezen los gaan staan.
 • u heeft een vieze smaak of een slechte adem.
 • u verkleuringen heeft.
 • u heeft een beugel.
 • u krijgt steeds opnieuw gaatjes in uw gebit.
 • u bent zwanger.
 • u heeft implantaten.
 • uw tandarts of huisarts u dit adviseert.

Tandvleesproblematiek
Gezond tandvlees heeft een zacht roze kleur en het ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het reinigen van de mond. Ontstoken tandvlees daarentegen is rood, slap en gezwollen en kan bloeden bij het reinigen van de mond. Een ontsteking die zich in de rand van het tandvlees uit heet gingivitis. Gingivitis wordt veroorzaakt door bacteriën die in tandplak aanwezig zijn. Tandplak is een zacht, witkleurig en kleverig laagje dat kan verkalken tot tandsteen. Tandsteen zit stevig vast rondom de tanden en kiezen en kan een ontsteking in de tandvleesrand veroorzaken. Deze ontsteking kan zich uitbreiden richting het kaakbot, waardoor het tandvlees loslaat van de tanden of kiezen. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen tand en tandvlees. Deze ontstane ruimte wordt de pocket genoemd en ook hier kan tandplak in ontstaan. Als dit gebeurt kunnen de vezels waarmee de tand vast in het tandvlees staat en het kaakbot ontstoken raken en afbreken. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.

Kenmerken van parodontitis kunnen zijn; rood, slap en gezwollen tandvlees, bloeden bij het reinigen, teruggetrokken tandvlees, vieze smaak of een slechte adem. Parodontitis geeft in het begin zelden pijnklachten waardoor het lang onopgemerkt kan blijven waardoor de situatie gemakkelijk kan verergeren. Als parodontitis niet behandeld wordt kan er zoveel kaakbot verloren gaan dat tanden en kiezen hun houvast verliezen en uitvallen.

Worden de kosten van de mondhygiënist vergoed?


Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de zorg door de mondhygiënist, maar stellen soms wel bepaalde voorwaarden. Wij adviseren u dit altijd eerst bij uw verzekeraar na te vragen. Bespreek ook voorafgaand aan de behandeling wat de kosten zullen zijn. Dit voorkomt problemen achteraf.